Monday, 20 April 2015

Teater Lorong Pemimpi 2015

Aku pasti sudah berhabuk blogger aku dengan kisah sendiri untuk dikongsikan bersama, artikel sebelum ini lebih kepada perkembangan terkini dengan isu-isu semasa yang sedang di alami. Kini aku ingin berkongsi serba sedikit kejayaan dan langkah pertama aku bergerak kehadapan. 

Teater Lorong Pemimpi adalah sebuah projek teater yang aku usahakan dan dibantu rakan-rakan lain untuk memastikan pementasan kali ini berjaya. Alhamdulillah projek teater kali ini berjaya!

Aku tak sangka, perkara yang aku submit seperti kosong dana diterima oleh 1Malaysian Development Berhad 1MDB. Dalam mengendalikan sesebuah perkara tanpa pengalaman itu memang sukar dan teater kali ini benar-benar mengajar aku untuk lebih teliti lagi dalam menguruskan hal-hal pertadbiran terutama dalam memilih pasukan yang komitet dalam melaksanakan tugas. 

Usia aku 20tahun, mencapai misi yang tidak pernah aku jangkakan adalah menjadi seorang ketua dan pemimpin untuk memastikan semuanya berjalan dengan lancar seperti yang dirancangkan.


Dan aku bertuah memiliki pasukan yang memahami walaupun tidak ramai, perkara yang paling bangga adalah pementasan teater ini berjaya dengan tulang belakang yang mungkin ramai se usia ini tak mampu menggalas tanggungjawab sebesar ini. 


Pelakon, penari dan penyanyi adalah mereka yang berusia 21tahun ke bawah, memiliki mereka dalam menjayakan pementasan kali ini memang agar sukar dan juga untuk mengawal mereka dengan jiwa merah mereka.

Aku percaya setiap mereka memiliki kebolehan masing-masing dan sentiasa memberi ruang dan peluang kepada mereka untuk belajar jika niat itu yang ditonjolkan oleh mereka. Memiliki kesabaran terhadap mereka sangatlah tinggi dengan pelbagai sikap karenah yang ditonjolkan oleh mereka, aku sebagai ketua hanya mampu nasihat sewajarnya ke atas diri mereka. Manusia sentiasa membuat kesilapan.


Tanggungjawab kali ini sangat tinggi kerana banyak membahagikan kepada Pelajaran, Perkejaan dan tugasan iaitu Teater Lorong Pemimpi, bila bermulanya sesuatu perkara aku terpaksa habiskan walaupu  tak cukup cantik untuk dilihat. 

Projek teater kali ini aku membawa hampir 30 remaja untuk terlibat dan menjayakan pementasan Teater kali ini, aku ingin membawa perubahan yang baru yang mungkin orang ramai terlepas pandang untuk kita tonjolkan sesuatu perkara. 

Dan cerita kisah kali ini adalah mengisahkan kehidupan Chow Kit yang telah lama mati dalam kegelapan dan ingin membawa kembali cahaya untuk gerenasi akan datang untuk menjadi lebih baik. Cerita ini ditulis oleh Kawan aku sendiri iaitu Awaludin yang sememangnya tinggal di Chow Kit dari kecil sehingga meningkat dewasa kini. 


Perkara yang paling indah dan aku suka adalah bekerja dengan se usia mereka walaupun kekadang menyakitkan hati dan perkara itu dah sebati dalam mengenali mereka beberape tahun sehingga mereka memiliki sehabat baru mereka. Aku berharap perjalanan cerita ini tidak terhenti disini, moga cerita dan kisah ini menjadi tauladan untuk dimasa akan datang.

Friday, 17 April 2015

Perkara Istimewa Menyebabkan Anda Tak Perlu Risau Tinggal di Malaysia

Tak perlu risau tentang lapar



Di Malaysia, Korang tak perlu bimbang langsung bab makan, Iyalah, kedai mamak, fast food and paling trending sekarang iaitu hipster cafe bersepah-sepah kat sini, korang sebut je nak makan apa. Semuanya mudah didapati. Cepat pula tu!


Double parking kereta ikut suka hati



Ye! Anda tak perlu risau soal parking kat sini. Sebabnya, korang hanya memerlukan sedikit kemahiran dan idea-idea untuk memuatkan kenderaan anda dimana-mana sudut jalan raya.

Salah memanglah salah dari segi undang-undang, tapi inilah uniknya Malaysia, Double parking ikut suka hati korang. Yeah!

Cuaca sama ada hujan atau panas




Malaysia merupakan negara beriklim khatulistiwa. Jadi, korang tak perlu risau mengenai ribut salji. Di sini, sama ada hujan lebat, hujan ribut atau panas terik je.

Disini kalau hujan tu lebat nau. Siap boleh banjir lagi, Kalau panas, korang nak keluar pun tak larat. Mana taknya, bila cuaca panas terik, baik duduk rumah. Tak adalah sunburn nanti.

Tak perlu risau melintas jalan



Ini lagi satu yang paling seronok kat Malaysia. Tak perlu fikir panjang kalau nak melintas jalan raya. Korang hanya perlu angkat tangan dan lintas.

Berlainan dengan negara jiran kita, Singapura, Penduduk mereka terpaksa menunggu lampu hijau untuk penjalan kaki, melintas hanya di kawasa 'zebra crossing'. Kan ke lecehm betul tak?

Kat Malaysia ada BR1M




Kalau Korang masih tak tahu, kerajaan Malaysia ada menyediakan Bantuan Rakyat 1Malaysia. Bantuan ini diberikan kepada golongan berpendapatan sederhana.

Disebabkan mereka yang berpendapatan RM3600 digelar miskin bandar, kami mohon tahun depan boleh apply BR1M. LoL!

Artikel at ---> http://bit.ly/1CUVoME

Wednesday, 15 April 2015

Bantu Pemuda 24 Tahun Azzri Fickri Kumpul RM250,000 Untuk Lawan Kanser Tulang

Siapakah Azzri Fickri?

  • Azzri Fickri bin Md Yusslin berumur 24 tahun merupakan seorang graduan jurusan perniagaan di UiTM Puncak Alam, Selangor.

Walaupun masih muda, Azzri Fickri telah menghidap penyakit kanser tulang yang serius sejak lebih kurang empat tahun lalu

Tahap kesihatan Azzri Fickri kini semakin tenat memandangkan penyakit kanser yang dihidapinya bertambah buruk dari masa ke semasa. Sel-sel kanser itu telah merebak ke bahagian tulang belakang, hati, bahagian tulang yang lain dan juga ke otaknya. Azzri kini lumpuh sepenuhnya di bahagian kanan badan, manakala hanya bahagian kanan paru-parunya yang masih berfungsi.

Apa itu kanser tulang?

  • Badan kita mempunyai lebih dari 200 tulang. Fungsi utama tulang adalah sebagai rangka untuk badan dan melindungi organ-organ utama seperti paru-paru dan hati.

    Kanser tulang primer berpunca dari tulang sementara kanser tulang sekunder berpunca dari organ-organ lain dan merebak ke tulang (contoh: dari kanser payu dara, paru-paru dan kelenjar prostate). 

    Kanser tulang sekunder adalah kanser yang berpunca dari kanser sel yang merbahaya dari organ lain dan telah merebak ke tulang dan boleh menyerang ke semua tulang yang lain.


  • Harapan untuk Azzri kembali sembuh kini terletak pada sumbangan ikhlas kita semua. Sumbangan dana kanser Azzri boleh dibuat melalui link ini http://bit.ly/1OAolVy